Een backpack kopen in 2021, waar let je op?

Ga je weer op reis en wil je een nieuwe backpack kopen? Lees dan deze tips die je altijd kunt gebruiken.

Deze tips en handige weetjes zorgen ervoor dat jij de beste backpack koopt en dat jij klaar bent voor jouw onvergetelijke reis. Een goede voorbereiding is het halve werk, want het helpt je al een flink stuk op weg naar een top ervaring!

Door dit artikel leer jij waar een goede reis rugtas aan voldoet en waar je die kunt vinden. Lees dus snel verder!

Voordat we kunnen achterhalen waar een goede backpack aan voldoet, moeten we eerst weten waar je deze voor gaat gebruiken. Ga je rondreizen? Ga je hiken? Vertrek je vanuit een hotel of neem je jouw reis rugtas dagelijks mee?

Al deze factoren bepalen samen wat voor backpack je nodig hebt en of je überhaupt een backpack nodig hebt. Als je bijvoorbeeld in een hotel verblijft, is het mogelijk dat je voor de dagelijkse avonturen aan een gewone rugzak voldoende hebt. Bekijk HIER onze tips om de beste rugzak te vinden.

backpack kopen

Heb je inmiddels je reis uitgestippeld (hoeft natuurlijk niet helemaal😉) en heb je besloten dat je een nieuwe backpack nodig hebt? Dan vertellen we je graag waar deze allemaal aan moet voldoen.

Er zijn vier basisfactoren waar elke backpack aan moet voldoen. Die elementen kunnen we nóg verder opsplitsen. Geen zorgen, ik leg het allemaal uit.

De 4 belangrijkste factoren zijn:

 • Inhoud
 • Afmeting
 • Comfort
 • Gewicht
 • Bescherming van backpack (slot/hoes/water)

Hieronder leg ik deze factoren verder uit en vertalen ze in concrete tips voor je!

De inhoud van je backpack

Er zijn talloze verschillende mogelijkheden waar je op kunt letten tijdens de aanschaf van een backpack. Het is handig als je van tevoren weet hoeveel spullen je (ongeveer) mee neemt. Zo zorg je ervoor ál je spullen erin passen en je nog ruimte overhoudt voor eventuele souvenirs!

Weet jij hoeveel liter inhoud jouw backpack ongeveer moet zijn? Leg al je spullen eens bij elkaar en probeer te schatten hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt om die spullen in te kunnen bewaren en te vervoeren.

Ruwweg zijn de verschillende backpacks op te delen in drie categorieën:

Backpacks van 40 tot 60 liter

Dit zijn de kleinste backpacks. Deze worden voornamelijk gebruikt door reizigers die tijdens hun avonturen niet al teveel meenemen. Vaak verblijven de dragers van deze backpacks in hotels of huisjes en kunnen daar hun overige spullen achterlaten. Handig!

Backpacks van 60 tot 80 liter

In deze categorie zijn de meeste backpacks te vinden. Dat komt doordat de meeste reizigers genoeg hebben aan een inhoud van 60 tot 80 liter. Hierbij kun je denken aan genoeg spullen om één of meerdere dagen door te komen. Deze grootte is ook handig wanneer je met een partner reist en die een kleinere reis rugzak bij zich heeft.

Backpacks van 80+ liter

Dit zijn de échte robuuste backpacks. De grote, stevige backpacks die geschikt zijn voor meerdaagse trips, waarin je veel spullen meeneemt. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan reizigers die hun eigen tenten, kleding en voedsel meenemen en dat voor meerdere dagen!

Naast het volume wat je backpack kan meedragen, is het slim te bekijken hoe we de tas kunnen inrichten. Er zijn twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

 • Toploaders. Dit zijn backpacks die toegankelijk zijn vanaf de bovenkant.
 • Frontloaders. Dit zijn backpacks die toegankelijk zijn vanaf de voorkant.

Heb je nog nooit van deze termen gehoord? Geen zorgen, dat is niet erg. Hieronder leggen we ze uit.

De voornaamste verschillen zitten in zowel het gewicht als de veiligheid. Zo staan frontloaders bekend als veiligere backpacks. Dat komt omdat de rits aan de voorkant vaak kan worden verstevigd met een band. Diezelfde band zorgt ervoor dat niemand de rits kan openen en jouw backpack stevig en stabiel aanvoelt. Daartegenover staat dat toploaders vaak compacter zijn, lichter aanvoelen en comfortabeler zijn. Hierover vind je meer in dit artikel.

Ik hoop dat je ongeveer weet hoeveel ruimte je nodig hebt, als dat niet zo is, geen probleem! Lees gerust verder over wat er nog meer belangrijk is.

De afmeting van je backpack

Deze valt nauw samen met de inhoud van je backpack. Bij de inhoud let je echter op wat je allemaal meeneemt, bij de afmeting let je vooral op wat in jouw situatie handig is.

Reis je bijvoorbeeld met het vliegtuig? Zorg er dan voor dat je genoeg ruimbagage reserveert. Jouw backpack is natuurlijk niet geschikt om mee te nemen als handbagage. Lees hier vanaf welke afmeting jouw tas mee mag als handbagage in het vliegtuig.

Houdt ook rekening met je lengte. Zo zal een lang iemand (1.85m+) waarschijnlijk eenvoudig een grotere backpack meenemen dan iemand van 1.50m. Het kan natuurlijk wel, maar let dan zeker op het gewicht tijdens een backpack kopen. Daarover straks meer!

De afmeting van de gemiddelde (dat is dus tussen de 60 en 80 liter) backpack is ongeveer 30x35x70 cm. Onze tip: Zorg ervoor dat je berekend bent op het formaat van de tas. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een ruimte auto hebt, wanneer je met vrienden en meerdere backpacks op stap gaat.

Het comfort van jouw backpack

Misschien wel het belangrijkste element tijdens jouw volgende reis, is je backpack wel comfortabel genoeg? Qua comfort kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en voor zo comfortabel mogelijk gaan. Er is niets vervelender dan een reis rugzak dragen die niet lekker zit én nog eens zwaar is ook!

Het comfort van een backpack verschilt met het comfort van een gewone rugzak. Bij een gewone rugzak zul je immers minder snel last van je schouders, je rug en je nek krijgen, want de gewone rugzak is minder zwaar en het steunpunt is anders. Waar de gewone rugzak voornamelijk op je schouders rust, zal een backpack (zeker een grote) voornamelijk op je heupen rusten.

Gestoffeerde steunpunten

Waar ik bij een gewone rugzak áltijd gestoffeerde en verstelbare schouderbanden aanraadt, raad ik bij een reis rugzak aan dat alle steunpunten gestoffeerd zijn. De meeste backpacks hebben er namelijk meerdere.

De vorm van de backpack

Dat komt omdat backpacks zijn gevormd naar een lichaam. Is er een frame aangebracht waardoor de backpack precies om jouw rug valt. Dat frame zorgt tegelijkertijd voor versteviging en comfort, dat komt doordat het rugpaneel vaak gewatteerd is. Jouw backpack behoudt daardoor haar vorm en voelt zacht aan op jouw rug, ondanks het zware gewicht.

Heup,- of borstbanden

Alle backpacks hebben schouderbanden. Deze zijn als het goed is gewatteerd en verstelbaar. Daarnaast hebben vooral de grote, zware backpacks heup-, of borstbanden, idealiter beiden. Die banden hebben hetzelfde principe als schouderbanden, maar zijn horizontaal en vast te klikken middels een gesp ten hoogte van je borst of je navel. Zo blijft jouw backpack onderweg precies op haar plek zitten, ideaal!

Het gewicht van jouw backpack

Jouw backpack moet comfortabel zijn, maar toch sterk zijn en stevig aanvoelen. Al die voordelen gaan gepaard met een nadeel, je backpack kan namelijk te zwaar worden. Alle spullen die je meeneemt zijn al zwaar genoeg. Let wel op: Dit punt is vooral belangrijk bij gewone rugzakken, of als je reis rugtas niet comfortabel zit. Bij de meeste backpacks heb je geen last van een extra kilo of 1500 gram op je rug.

Mijn advies hierin is om ervoor te zorgen dat je een maximum van 2 kilo hanteert. Al dat extra gewicht moet je natuurlijk wel meesjouwen!

De gemiddelde backpack weegt tussen de 1000 en 1400 gram. Hier geldt: hoe groter de inhoud van je tas, hoe zwaarder zij over het algemeen is.

De vuistregels van hoe zwaar een tas is vergeleken met het gewicht is als volgt:

 • 40 tot 60 liter: 1000 tot 1300 gram
 • 60 tot 80 liter: 1300 tot 1500 gram
 • 80+ liter: 1500+ gram

Bedenk dus goed van tevoren hoeveel ruimte je écht nodig hebt, zodat je ook geen te zware backpack koopt!

header-backpack

Bescherming van jouw backpack

Jouw reistas moet je spullen goed beschermen. Er zijn van buitenaf nogal wat invloeden die je spullen kunnen beschadigen. Je kunt er vast een aantal bedenken, maar de meesten zijn water en dieven. Zorg er dus voor dat je een waterdichte backpack koopt en het liefst nog één die waterdicht is. Wil je daar meer informatie over? Lees dan de artikelen over waterdichte rugzakken en anti diefstal rugzakken.

Waterdichte backpack kopen

Tegenwoordig zijn vrijwel alle backpacks waterdicht. We raden eigenlijk altijd een waterdichte tas aan. In de meeste gevallen voldoet een spatwaterdichte  tas ook. Dat betekent dat regen er niet in komt, maar dat je spullen nat worden zodra de tas in het water valt.

Wil je graag verder lezen over waterdichtheid van backpacks? Lees dan hier verder over waterdichte rugzakken.

Je herkent waterdichte tassen aan het materiaal waar zij van gemaakt zijn en de sluitingen. Over het algemeen hebben toploaders hier een voordeel. Het is namelijk zo dat de meeste backpacks met een waterdichte sluiting aan de bovenkant worden geleverd. Zo weet je zeker dat de inhoud van je tas droogt blijft.

De meeste tassen zijn van polyester gemaakt, wat prima werkt. Nylon en kunststof zijn over het algemeen ook goede keuzes. Deze materialen zorgen er tevens voor dat jouw tas eenvoudig schoon te houden is. Er zijn nog meer waterdichte stoffen, check voor de zekerheid altijd de productomschrijving op waterdichtheid!

Anti diefstal backpack kopen

Er zijn verschillende manieren waarop dieven jouw spullen kunnen stelen. Gebruikelijke  manieren zijn:

 • Opensnijden om zo bij je spullen te komen
 • Dicht tegen je aan staan en de ritsen/clips openen

Met sterk materiaal als kunststof heb je al een voordeel, maar materiaal is echter niet genoeg. Doe bijvoorbeeld de tas af wanneer je in het openbaar vervoer staat. Ook al heb je de borst-, en heupband nét vastgemaakt, doe de tas gewoon af. Zo heb je er beter zicht op, anders loop je het risico dat je niet merkt dat iemand jouw tas openmaakt!

Ook hier heeft de toploader een voordeel. Het is immers moeilijk om de bovenkant van je backpack los te maken, zonder dat jij dat merkt. Een andere veel voorkomende optie zijn de waterdichte ritsen. Deze ritsen zijn van kunststof gemaakt en ze vereisen wat kracht om geopend te worden. Zo is je tas waterdicht en anti diefstal tegelijkertijd!

De laatste mogelijkheid is een tas kiezen met quick-access vakjes en daar je geld in te stoppen. Quick-access vakjes zijn de vakjes die dichtbij je handen zitten. Deze zijn voor dieven extra moeilijk om ongemerkt te openen.

Backpack kopen? Jij weet welke!

Je weet nu waar een goede backpack aan voldoet, hoe je die herkent en waar je een goede backpack kunt kopen. We hopen natuurlijk dat wij jou goed op weg hebben kunnen helpen.

Want je weet het zelf ook; een goede voorbereiding is het halve werk. Het is heerlijk als je met een goede backpack op reis kan gaan zonder je zorgen te maken.

Kom je er nog niet uit? Geen probleem! Neem een kijkje bij onze collectie backpacks en vind jouw topper.

Waar voldoet jouw ideale backpack aan en heb je die al gevonden? Laat het ons weten hieronder in de comments! Vragen kun je natuurlijk altijd stellen, ik beantwoord ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *