Hoe vind je de beste kinder rugzak?

Ben jij opzoek naar een nieuwe rugzak voor je kind? Dat is begrijpelijk. Hier zetten we de beste kinder rugzakken op een rij!

Het liefst natuurlijk een lichte rugzak, zeker als schooltas. Wist je dat de gemiddelde schooltas nog geen drie jaar meegaat? Daar schrokken wij eigenlijk best van. Dat betekent dat je een schooltas nodig hebt van goede kwaliteit.

Lees snel verder om erachter te komen hoe je die vindt!

Hieronder heb ik de tassen die we in deze post reviewen onder elkaar gezet. Klik op ‘Meer Informatie’ om de beste prijs te vinden.

AfbeeldingPrijsScoreNaam
<img decoding="async" src="https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/5/9/6/7/9200000110107695.jpg" height=80 width=80 Meer Informatie3.8/5Nike BA5501
<img decoding="async" src="https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/9/9/7/8/9200000094048799.jpg" height=100 width=100 Meer Informatie4/5Milky Kiss Be You
<img decoding="async" src="https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/7/8/2/9/9200000112659287.jpg" height=100 width=100 Meer Informatie4.3/5Beagles Schooltas
<img decoding="async" src="https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/3/9/1/2/9200000093202193.jpg" height=150 width=150 Meer Informatie4.3/5Abbey Schooltas

Het is belangrijk te weten wat een ‘goede’ schooltas maakt. Over het algemeen zijn er vier belangrijke eigenschappen die een rugzak dient te hebben. Dit zijn:

 • Lichtgewicht
 • Waterdicht
 • Comfortabel
 • Groot genoeg

Omdat we dit in meerdere posts over schooltassen toelichten, zoals onze post over goedkope schooltassen, gaan we hier in op één van de vier. In dit artikel zetten we de beste lichte schooltassen op een rijtje.

Waarom een lichte kinder rugzak?

Op de basisschool zijn leerlingen natuurlijk nog geen studenten, en hoef je nog niet na te denken over zware boeken, etuis, agenda’s en schriften. Ál dat gewicht maakt de schooltas nog zwaarder! De beste kinder rugzak is dus lichtgewicht! Ook al zijn de meeste peuter schooltassen niet zwaar, elke gram die ze minder hoeven te sjouwen, is er toch één minder!

Wij vinden het belangrijk dat schooltassen lichtgewicht zijn, omdat het inmiddels bekend is dat zware schooltassen slecht zijn voor de rug van scholieren en studenten. Risico’s die verbonden zijn aan een te zware rugzak zijn onder andere:

 • Pijnlijke (onder)rug
 • Pijnlijke nek en schouders
 • Misvorming van de rug in de groei

Deze factoren kunnen op hun beurt tot stress leiden. Zorg er dus voor dat een zware schooltas kan worden voorkomen!

Wil je één van die onderzoeken lezen, lees dan HIER verder.

Wat te doen bij een te zware schooltas?

Nu we weten dat een zware schooltas zeer onprettig is en serieuze gevolgen met zich mee kan nemen, gaan we op zoek naar een oplossing! Eén van de oplossingen is uiteraard een lichte rugzak, want hoe minder gewicht, hoe beter!

beste kinder rugzak
Een peuter rugzak mag niet te zwaar zijn!

De kids zullen toch wat te eten, wat te drinken en eventueel wat schoolspullen mee moeten nemen. Ontsnappen aan een zware rugtas gaat dus waarschijnlijk niet lukken. Is er toch sprake van een zware schooltas, kun je in ieder geval de volgende tips meenemen:

 1. Zorg voor een comfortabele schooltas. Eén met verstelbare (gestoffeerde) schouderbanden.
 2. Draag de schooltas over beide schouders. Zo zorg je ervoor dat het gewicht gelijkmatig is verdeeld.
 3. Draag de tas zo hoog mogelijk op de rug.
 4. Het klinkt logisch, maar neem geen onnodige dingen mee!
 5. Ga je op de fiets? Maak gebruik van een bagagedrager.
 6. Is er een kluisje op school? Maak er gebruik van! Zo hoef je niet al je boeken mee te dragen.

Deze tips kunnen ervoor zorgen dat de schooltas minder zwaar is, en je kind dus geen (of minder) last van je rug krijgt. Eigenlijk kom je met gezond verstand al een heel end!

Overigens lijkt het probleem in Nederland mee te vallen. Een artikel uit de Daily Mail (link) laat zien dat er wel Engelse onderzoeken naar zijn gedaan. In Nederland is over dergelijke publicaties niets bekend.

Daardoor is er ook niets bekend over het ideale gewicht van een schooltas. Wij houden hier als vuistregel aan dat een rugzak voor een kind niet meer dan 750 gram mag wegen. De tas moet immers stevig zijn, maar toch licht. Omdat niet alle materialen hieraan kunnen voldoen, zijn er veel ‘zware’ schooltassen op de markt.

Wat maakt een schooltas lichtgewicht?

Het is natuurlijk fijn om te weten dat een lichte rugzak het gewicht op je rug verminderd. Maar hoe weet je nou welke schooltas lichtgewicht is?

Het materiaal is hierin het belangrijkst. Verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen. Zeker in de wereld van kleding in tassen is de keuze van materiaal belangrijk. In de post over waterdichte rugzakken kun je meer lezen over de verschillende materialen die veel worden gebruikt tijdens het maken van rugzakken.

Eén van de eigenschappen die per materiaal verschillen is het gewicht. Sommige stoffen worden gebruikt voor bijvoorbeeld anti diefstal rugzakken en zijn erg sterk, maar ook zwaar.

Stoffen die lichtgewicht zijn, zijn voornamelijk nylon en poleyster. Deze stoffen zijn tegelijkertijd sterk en onderhoudsvriendelijk. Ideaal voor jouw nieuwe schooltas dus!

Lichte kinder rugzakken op een rijtje

Heb je bovenstaande tips toegepast, maar zoek je nog een lichte schooltas? Wij hebben voor je uitgezocht welke lichte schooltassen er momenteel op de markt zijn. Zo hoef jij niet meer te zoeken naar de beste kinder rugzak, handig!

Momenteel zijn er vier tassen die populair zijn én goede reviews hebben. Zo weet je zeker dat je een goede schooltas koopt!

Nike BA5501

nike kinder rugzak

Nike BA5501

Ruimte
Gewicht
Comfort
Waterdicht

Review

Deze unisex schooltas van Nike is sportief én functioneel! Nike staat bekend om haar sportieve en kwalitatief hoogstaande producten.

De tas weegt slechts 460 gram en is daardoor eenvoudig mee te nemen! Daarnaast beschikt de tas over brede en verstelbare schouderbanden, zodat de tas comfortabel aanvoelt.

De tas is gemaakt van polyester, waardoor deze spatwaterdicht is. Fietsen jullie door de regen? Dan blijven de spullen met deze rugzak droog!

De indeling van de tas is ruim. De inhoud is maar liefst 30 liter! Dat betekent dat je de tas ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld vakanties of korte tripjes. De tas bestaat uit een hoofdvak, aparte vakken voor je schoolspullen, een voorvak en twee zijvakjes.

De tas is verkrijgbaar in grijs, rood én zwart! De afmetingen zijn 50x37x25 cm.

3.8

Milky Kiss Be You

Milky Kiss kinder rugzak

Milky Kiss Be You

Ruimte
Gewicht
Comfort
Waterdicht

Review

Milky Kiss staat bekend om haar leuke ontwerpen en toch kwalitatief goede schooltassen voor kinderen. Zij houden er rekening mee dat kinderen niet veel inhoud naar school mee hoeven te nemen, de tassen zijn dus vrij klein.
peuter rugzak

Deze peuter rugzak komt in 9 of 13 liter. Wil je de tas bijvoorbeeld ook buiten school gebruiken? Dan is de 13 liter variant wel zo handig. Let daarbij natuurlijk wel op het gewicht, bij deze tas is dat maar 357 gram.

Deze lichte schooltas is stevig te noemen, zij is gemaakt van polyester en is waterafstotend. De indeling is logisch. In het hoofdvak zit een klein vakje, daarnaast nog een voorvakje met rits erin, de kleine vakjes zijn bijvoorbeeld handig voor sleutels.

Gelukkig heeft de tas verstelbare schouderbanden, zodat de tas hoog op de rug gedragen kan worden voor optimaal draagcomfort!

De tas ziet er door de print speels uit en is verkrijgbaar in nog drie andere kleuren!
De afmetingen zijn 33x23x12cm.

4

Beagles Originals

Beagles kinder rugzak

Beagles Originals

Ruimte
Gewicht
Comfort
Waterdicht

Review

Deze lichte schooltas ziet er niet alleen leuk uit, maar weegt slechts 473 gram! De inhoud (14,7 liter) is ruim voldoende om alle dagelijkse spullen in mee te nemen.

Het hoofdvak is opgedeeld in twee vakken, waardoor het eten en drinken apart van de rest kan worden bewaard! Daarnaast past in het kleine vakje aan de binnenkant een drinkbeker of flesje.

Het vakje met de rits kan worden gebruikt om bijvoorbeeld sleutels in te bewaren.

De peuter rugtas is gemaakt van polyester en is spatwaterdicht.

Naast het lichte gewicht van de tas, is het comfort gegarandeerd dankzij de verstelbare en gestoffeerde schouderbanden.

Daarnaast beschikt de tas over een reflecterende band, zodat je kind goed zichtbaar is wanneer het donker wordt. Veiligheid voor alles!

Deze schooltas is verkrijgbaar in acht verschillende kleuren. De afmetingen zijn 39x29x13cm.

4.3

Abbey Schooltas

Abby schooltas

Abbey Schooltas

Ruimte
Gewicht
Comfort
Waterdicht

Review

Deze schooltas is verkrijgbaar in talloze verschillende kleuren. Momenteel zijn er 11 (!) verschillende kleuren leverbaar.

Dit is een échte kinder schooltas. De tas is namelijk heel licht en eigenlijk alleen bedoeld om de nodige spullen mee te nemen. Door de inhoud van 5,5 liter is de tas namelijk erg klein. Dat geeft niet, als je kleine niet veel spullen mee hoeft te nemen.

De nodige spullen als een brooddoos en een flesje drinken zijn hiermee prima te vervoeren!
Dit is de lichtste tas uit de test, het gewicht is slechts 253 gram. Maar dat is vrij logisch, gezien het kleine formaat.

De binnenkant bestaat uit een hoofdvak én een klein vakje met rits. De voorkant van de tas beschikt ook over een voorvakje met rits. De schouderbanden zijn uiteraard verstelbaar en zijn comfortabel gevoerd.

Deze tas is net als de andere lichte schooltassen gemaakt van polyester en is dus spatwaterdicht.

Een prima tas voor wanneer je weinig ruimte nodig hebt! De afmetingen zijn 29x20x11cm.

4.3

Welke is de beste kinder rugzak?

Je weet nu waar de beste schooltas aan voldoet en waarom het belangrijk is dat die lekker licht is. We hopen dat we hebben kunnen helpen bij het maken van een keuze!

De kleine en lichte schooltassen zijn ideaal voor kleintjes die de tas op hun fiets mee naar school nemen. Hierboven hebben we vier schooltassen voor de basisschool met elkaar vergeleken en hier bepalen we welke de beste kinder rugzak is.

Degene die het beste uit de test komt wanneer je écht een lichte schooltas zoekt is natuurlijk de Abbey! Daar zit wel een ‘maar’ aan vast… en dat is dat de schooltas wel erg klein is.

Wanneer je een grotere schooltas hebt, kun je gaan voor de Milky Kiss Be You. Die is nét iets groter en is vergelijkbaar met de Abbey.

Beide tassen worden zeer goed beoordeeld en hetgene wat hier voornamelijk verschil maakt is de inhoud van de tas. Weet jij van tevoren hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt?

Dat is ideaal, want dan is je keuze gemaakt! Tip: Voor de basisschool voldoet een kleine tas meestal wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *