De beste schooltas voor de middelbare, hoe vind je die?

Ben jij opzoek naar een nieuwe schooltas? Wij helpen je bij je zoektocht! Wij weten namelijk waar de beste schooltas aan moet voldoen. Lees snel verder om erachter te komen.

Of je er nou zin in hebt of niet, je moet nog even naar school. Je schooltas is natuurlijk belangrijk om je boeken in mee te nemen, maar nog belangrijker, hij moet er cool uitzien.

Hieronder hebben we alvast enkele rugzakken uit andere tests opgesomd, handig!

AfbeeldingPrijsScoreNaam
<img decoding="async" src="https://media.s-bol.com/5J9oQg8l2Jx/537x840.jpg" height=100 width=100 Meer Informatie4.3/5Eastpak Out Of Office
<img decoding="async" src="https://media.s-bol.com/71WoOkkl8zyG/550x774.jpg" height=100 width=100 Meer Informatie4.5/5North Face Borealis Classic
<img decoding="async" src="https://media.s-bol.com/3MZpzZXlMv4/550x550.jpg" height=100 width=100 Meer Informatie4.3/5TravelMore XL Schooltas

Lees hieronder hoe wij je helpen met het maken van de beste keuze! Wil je gelijk onze schooltassen bekijken? Klik dan hier! Alle rugzakken kun je hier vinden.

Om er cool uit te zien heb je wel een toffe schooltas nodig. Die tas moet aan een aantal dingen voldoen.

Waar voldoet de beste schooltas aan?

De ideale schooltas is niet te zwaar, bevat genoeg ruimte om jouw spullen in op te bergen, is waterdicht en zit comfortabel. Dat laatste mogen we niet vergeten, zodat je tas nog steeds lekker zit wanneer je fietst!

Hieronder zullen we deze punten toelichten, zodat jij erachter komt waar de ideale schooltas aan voldoet.

De inhoud van je schooltas, genoeg ruimte

Een goede schooltas moet groot genoeg zijn om al je spullen in mee te nemen, maar ook weer niet té groot. Je wilt niet op die kleine brugklasser met die gigantische tas lijken. Zoek jij de schooltas die niet te groot en niet te klein is?

Hoeveel liter moet de inhoud van je schooltas zijn?

De meeste schooltassen hebben een minimale inhoud van zo’n 15 liter. Je hebt dan net genoeg ruimte om je spullen mee te nemen. Let er wel op dat je dan waarschijnlijk niet genoeg ruimte hebt voor de boeken op je drukste schooldag.

de beste schooltas voor boeken
Zorg ervoor dat al je boeken in je schooltas passen!

We adviseren daarom een schooltas met een inhoud van minimaal 20 liter. Je kunt er dan zeker van zijn dat je boeken, schriften, je rekenmachine, etui en zelfs je gymspullen erin passen!

De grote schooltassen hebben een inhoud van 25 liter. Daar kunnen waarschijnlijk ál je boeken in. Je hebt natuurlijk niet elke dag je boeken nodig, dus dat is vrij overbodig. Heb je je rooster al en heb je alleen maar dagen met veel zware boeken? Dan is rond de 25 liter wel aan te raden.

Een schooltas van 20 liter zal waarschijnlijk ruim genoeg zijn! We gaan nu verder naar het ideale gewicht van je tas.

Hoe is de ideale schooltas ingedeeld?

Het aantal liters is belangrijk bij het kiezen van een schooltas, maar het is ook belangrijk dat die inhoud efficiënt in te delen is. De meeste schooltassen zijn verdeeld in vakken.

de beste schooltas - indeling
Heeft de schooltas een logische indeling?

Je schooltas heeft naast één hoofdvak minimaal twee zijvakken nodig. Je boeken kun je meenemen in het hoofdvak, samen met je schriften. Omdat je nogal eens veel boeken mee moet nemen, is het handig als het hoofdvak minimaal de helft van de inhoud van de schooltas inneemt.

De zijvakken zijn ideaal om je etui en je rekenmachine in mee te nemen. Zo zorg je ervoor dat je hoofdvak alléén wordt gebruikt voor je boeken en schriften.

Heb jij voor school een laptop nodig? Zorg er dan voor dat het hoofdvak beschikt over een opberg vak voor je laptop. Heb je tips nodig voor het kopen van een laptop tas? Lees die in ons artikel over laptoptassen. Als je je keuze hebt gemaakt, kun je ons assortiment laptoptassen bekijken.

Het gewicht van je schooltas, niet te zwaar

We weten hoe zwaar het is om je boeken mee te sjouwen…echt. Daar komt het gewicht van je tas nog bij. Zorg er dus voor dat je schooltas niet te zwaar is!

Hoe zwaar moet je schooltas zijn?

De beste schooltassen wegen tussen de 600 en 900 gram. Omdat het gemiddelde schoolboek ongeveer 500 gram weegt, bespaar je het gewicht van een boek door een niet te zware schooltas te kiezen!

Helaas zijn de meeste zware schooltassen vaak wel de beste tassen. Dat komt omdat goede schooltassen vaak verstevigd zijn, zodat ze comfortabel zitten. Maar daarover straks meer!

Verstevigingen zitten vaak op twee stukken van je schooltas, namelijk op:

  • De bodem
  • Het rugpaneel (het stuk tas tussen jouw rug en je zware boeken in)

Een versteviging herken je aan het harde materiaal. Zorg er altijd voor dat je tas over een verstevigde bodem beschikt, anders scheurt je schooltas onder het gewicht van al je boeken. Zeker wanneer je op de middelbare school zit, zul je toch eens per jaar je boeken moeten ophalen!

Kipling schooltassen beschikken vaak over beide verstevigingen, tassen van bijvoorbeeld Eastpak vaak niet, maar zijn dan ook goedkoper. Wij raden eigenlijk altijd zoveel mogelijk versteviging aan.

Het ideale gewicht van een schooltas zal tussen de 600 en 900 gram zijn. 900 Gram klinkt als een zware schooltas, maar dan ben je meestal wel verzekerd van sterk materiaal en een zware kwaliteit over het algemeen. Het gewicht boven de 900 gram wordt meestal veroorzaakt door accessoires die eigenlijk overbodig zijn in een schooltas.

Waterdichte schooltassen

Als student ga je waarschijnlijk af en toe door de regen naar school. Het is bijna vanzelfsprekend, maar je hebt wel een waterdichte tas nodig. Zo zorg je ervoor dat jouw boeken beschermd zijn, maar ook je etui, je dure rekenmachine, je schriften en de rest van je spullen.

De meeste schooltassen zijn waterdicht, goedkopere schooltassen zijn dat vaak niet. Je zult dus even moeten controleren of jouw schooltas waterdicht is.

Hoe weet je of een schooltas waterdicht is?

Het materiaal waar een schooltas van gemaakt is, bepaalt of de tas waterdicht is. De meeste schooltassen zijn gemaakt van polyester, nylon of katoen. Wil je meer weten over de verschillende stoffen die een tas waterdicht maken? Lees dan hier verder.

Naast het materiaal is ook de soort sluiting belangrijk. Er bestaan verschillende sluitingen, denk daarbij aan:

  • Ritssluitingen
  • Druksluitingen
  • Rolsluitingen

De meest voorkomende sluiting bij schooltassen is een ritssluiting. De meeste ritssluitingen zijn niet perfect waterdicht, de enige die dat wél zijn worden nauwelijks gebruikt bij schooltassen.

Wil je toch een perfecte waterdichte sluiting? Kies dan voor een kunststof rits! Het voordeel daarvan is dat ze goed waterdicht zijn, het nadeel is dat ze moeilijk sluiten, je moet er namelijk relatief veel kracht op zetten.

Comfortabele schooltas

Je schooltas is vaak zwaar beladen. Dat kan het lastig maken om ervoor te zorgen dat je schooltas lekker zit. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om jouw leven als student nét iets makkelijker te maken!

Verstelbare schouderbanden

Verstelbare-schouderbanden
Verstelbare schouderbanden maken je rugtas comfortabel!

De beste schooltas heeft natuurlijk verstelbare schouderbanden. Let er bij de aankoop van een schooltas op dat die schouderbanden ook gewatteerd zijn, door een zachte opvulling snijden de tassen niet in je schouders en kun je meer spullen meenemen!

Ga je niet voor een rugzak maar voor een schoudertas? Let er dan op dat de schouderband breed is (tussen 3 en 5 cm) zodat het gewicht goed over je schouder wordt verdeeld. Zo voel je een schoudertas niet snijden.

Gewatteerd rugpaneel

Een rugpaneel zorgt ervoor dat je boeken niet in je rug steken. Vooral wanneer je zware boeken meeneemt en bijvoorbeeld een T-shirt draagt kan dit vervelend zijn (draag je een dikke winterjas zul je hier minder last van hebben). Het zorgt er ook voor dat je schooltas rechtop blijft staan en niet omvalt wanneer je hem neerzet.

Schoudertas of rugzak voor school

Je weet nu waar de beste schooltas aan voldoet, deze is namelijk:

  • Waterdicht
  • Groot genoeg
  • Comfortabel
  • Lichtgewicht

Weet je nog niet helemaal wat voor tas je wilt? Je kunt ervoor kiezen om een rugtas te kopen, maar heb je al aan een schoudertas gedacht? Als het hengsel afneembaar is, kun je een schoudertas ook als handtas gebruiken, handig!

Schoudertassen zien er trendy uit, ze zijn dan ook voornamelijk populair bij de dames. Ze zijn alleen onhandig voor de middelbare school, dat komt voornamelijk door de zware boeken. Dat gewicht wil je zo goed mogelijk verdelen over je rug, met een schoudertas gebeurt dat niet. Heb je niet zoveel zware boeken? Dan kun je prima voor een schoudertas kiezen.

Sporttas voor de middelbare school

De beste schooltas is natuurlijk sportief! Op de middelbare school wordt natuurlijk nog lichamelijke opvoeding gegeven. Zo’n twee uur per week heb je dus sportspullen nodig. Moet je daar nou per se een aparte tas voor aanschaffen?

Eigenlijk niet. Een simpel rugzakje of zelfs boodschappentas is voldoende om een broek, een shirt en een handdoek in mee te nemen. Het is wel onhandig om twee losse tassen mee te nemen, dus kun je je tas met sportspullen wel bewaren in je schooltas.

Let daarbij wel op de inhoud van je schooltas. Als je op één dag zowel gym hebt als wat vakken waar je zware boeken voor nodig hebt, is een grote tas wel aan te raden. Al die spullen zijn prima mee te nemen in een schooltas met een inhoud van ongeveer 25 liter!

Hulp bij het vinden van de juiste schooltas

Als het goed is weet je nu hoe de juiste schooltas te vinden, die bij jou of je kind past.  Welke schooltas is het geworden en ben je er tevreden mee? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Twijfel je nog? Je kunt nog verder lezen of ons assortiment bekijken, daar vind je vast de ideale tas!

Je kunt ook verder lezen op de blog van Debesterugzak, die hebben ook een test gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *